Full management support Flynth adviseurs & accountants
Tim Lips
Tim Lips
Lips Stables
Ook voor de toekomst zie ik in FMS een goede adviseur en sparringpartner.

Vandaag ga ik terug naar een sport die ik vroeger ook met veel liefde en plezier heb beoefend, de paardensport. Echter niet op een dusdanig niveau als mijn gast. Ik ontmoet vandaag 3-voudig Olympisch Eventing ruiter, Tim Lips, 32 jaar.

Met zijn bedrijf, Lips Stables, begeleidt Tim tezamen met een team van mensen met passie voor de paardensport, ruiters naar de top.

Tim: “Mijn drive om in de paardensport de top te bereiken, werd aangewakkerd door mijn vader, Martin Lips, die in 1992 van start ging tijdens de Olympische Spelen in Barcelona. Dat wilde ik ook! Inmiddels heb ik 3 Olympische Spelen achter mijn naam staan.”

Hoe lang ben je al actief in de professionele paardensport?
“Vanaf mijn 19e. Ik was 22 toen ik voor het eerst naar de Spelen in Beijing mocht. Voor een sporter is dit een gangbare leeftijd, echter voor mensen uit de paardensport is dit heel jong. Ik was zelf ook verbaasd dat ik er stond. Maar het smaakte naar meer! Op weg naar mijn tweede Spelen, die van 2012 in Londen, kwalificeerde Nederland zich ook als team. Dit was een bijzonder moment, exact twintig jaar na dato stond Nederland weer aan de start met een Eventingteam.

In 2016 haalden we met het Nederlands team opnieuw de Olympische Spelen en vol verwachtingen gingen we naar Rio. Daar moest het voor mij gebeuren. Helaas heb ik mijn persoonlijke doelstellingen daar niet waar kunnen maken. Maar op weg naar Tokyo 2020 ben ik weer een waardevolle ervaring rijker. Ik heb mezelf wel de vraag gesteld of ik de ambitie nog had om voor een vierde keer naar de Spelen te gaan. Na een aantal wedstrijden vanaf de zijlijn te hebben aanschouwt, kan ik concluderen dat ik er nog niet klaar mee ben. Ik wil zelf nog veel te graag meedoen.

Ik heb me tijdens mijn carrière doorgaans te veel gefocust op 1 wedstrijd. Sinds Honk Kong heb ik bijvoorbeeld alle kampioenschappen gereden. Wereldwijd zijn er slechts 3 ruiters die dit bereikt hebben en ik ben er 1 van.

Dit jaar heb ik me niet beschikbaar gesteld voor het EK Nederlands team. Dit omdat de China Games van mijn Chinese klanten zakelijk gezien heel belangrijk waren. Daarbij komt ook dat op het EK van dit jaar nog geen kwalificatie afgedwongen kon worden voor de Olympische Spelen van Tokio, dus niet heel belangrijk.

Ik begrijp dat je ook veel doet op het gebied van coaching en het geven van trainingen?
“Zo’n 12 jaar geleden ben ik met mijn vader gestart met de in- en verkoop van paarden en het trainen van deze paarden. Daarnaast zijn we samen sporters gaan begeleiden. Mijn vader op het gebied van coaching en ik onderhoud de trainingen. Samen zijn we hierin een sterk team. Zo begeleiden we sinds ruim 3 jaar een Chinees provincie team. Gedurende  deze periode hebben we al  flinke sprongen gemaakt. Tijdens de China Games heeft dit team voor hen historisch zilver behaald.

Hoe ziet je eigen trainingsschema eruit?
Ik probeer ‘s ochtends te trainen. Dat is voor mij fysiek het zwaarste en daarom vind ik het prettig om hiermee te starten. Mijn training is heel afwisselend omdat Eventing bestaat uit dressuur, springen en de cross. Het fijne is, is dat ik dat allemaal op mijn eigen locatie kan doen. Enkel voor de conditie- en sommige dressuurtrainingen moet ik naar een andere locatie. Verder train ik dagelijks verschillende paarden in verschillende klassen.

Stop ja na Tokyo?
Dat ligt aan de situatie. Mijn vader was circa 37 jaar toen hij stopte. Je ziet ook ruiters die tot hun 50e doorgaan. De sport evalueert natuurlijk continue en ik zou het niet tof vinden als ik 50 ben en door ruiters van 20 voorbij gereden wordt. Toen ik 22 was vond ik dat harstikke mooi, maar andersom zie ik dat niet zitten.  Ik zal wel altijd bij de sport betrokken willen blijven. Naast topsport ligt mijn kracht in het creatief meedenken hoe de sport naar een hoger niveau  te tillen en waar we als sport nog kunnen groeien. Een goed voorbeeld is Outdoor Brabant.  Ik heb met Outdoor Brabant een beetje mogen proeven hoe dat in zijn werk gaat.

En nu heb ik het Bavaria 0.0 Eventing team opgestart. Bavaria was mijn persoonlijke sponsor. Ze waren nog niet bekend met Eventing en vonden het zo mooi dat ze meer wilden doen voor de sport. Ik ben heel dankbaar dat Bavaria op deze manier de sport wil helpen. Bavaria is een groot en bekend merk en we hopen dat andere bedrijven hier door worden geprikkeld. Dat is voor een onbekende sport als Eventing heel belangrijk.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen binnen je bedrijf?
We hebben in de afgelopen jaren een steeds betere structuur weten op te bouwen met de mensen die ik om mee heen heb verzameld. Of het nou sponsoren, trainers of paardeneigenaren zijn, maar ook kennissen en vrienden. Wat dat betreft heb ik een 24/7 baan met de sport. Als je mensen om je heen hebt die het niet begrijpen, dan kunnen ze je het ook lastig maken en dan kun je ook weinig vrienden overhouden.

Waar sta je over 10 jaar?
Ik verwacht dan niet meer actief zijn als topsporter, misschien wel als sporter, maar ik zal geen topsport meer beoefenen. Ik zal me tegen die tijd voornamelijk toeleggen in de begeleiding van Eventingruiters. En hieronder versta ik dan the full package. Dus alle randvoorwaarden creëren zodat iemand topsport kan bedrijven. Ik kan dit niet alleen en zal dit in samenwerking met andere trainers en coaches doen. Dit alles met één doel; de combinatie staat centraal en die moet zo hoog mogelijk eindigen.

En middels Social media geef je hier dan weer de nodige ruchtbaarheid aan? Dat doe je goed Tim!
Social Media is heel erg belangrijk. Hiermee heb je zo’n groot bereik, en met partijen als Bavaria achter je is dat heel interessant gezien de vele volgers. Het hele bedrijf moet hier wel achter staan, anders sla je de plank mis. We zijn heel innovatief en vooruitstrevend bezig met de 1e commerciële ploeg in de paardensport. Ons team moet staan als een huis en op een dusdanige manier dat wij vervangen kunnen worden. Daarom zijn we nu heel erg gefocust op exposure. Dit om te voldoen aan de behoefte van de sponsor. Hier werkt momenteel een volledig team aan, tevens om zo ook andere partners aan te trekken.  

Ik vind dat FMS dat bijvoorbeeld heel goed doet! Als er een wetswijziging plaatsvindt dan melden jullie dat direct via jullie social media kanalen. Maar zo ook andere activiteiten zoals jullie ontvangst tijdens bijvoorbeeld Outdoor Brabant. Het is belangrijk om in beeld te blijven. Het is voor mij als sporter wel makkelijker, men vindt het nu eenmaal interessanter om een topsporter of een artiest te volgen dan een kantoor. Het is knap om in jullie branche mensen weten te triggeren om FMS te volgen.

Hoe ben je in contact gekomen met FMS?
Ik heb jullie leren kennen tijdens Outdoor Brabant. Jullie zijn heel actief tijdens dit hippische event waarbij de medewerkers van FMS in mijn ogen heel betrokken zijn. Via die weg heb ik dan ook veel FMS-ers leren kennen. FMS ervaar ik als een hechte club die het onderling goed met elkaar kunnen vinden en dus in goede harmonie met elkaar samenwerken. Dat geeft mij heel veel vertrouwen en daar is de kwaliteit ook naar. Ik ervaar onze samenwerking als heel prettig.

Kan FMS je helpen verder te komen?
Voor de toekomst zie ik in FMS een goede adviseur en sparringpartner. Binnen FMS heb ik 1 vast contactpersoon en dat is Joost Oomen. Joost ondervraagt mij altijd tot op het bot om belastingtechnisch alles goed in te regelen. En heb ik een vraag die Joost niet kan beantwoorden dan verwijst hij me wel door naar diegene die me met dat vraagstuk wel verder kan helpen.

FMS in een paar woorden
Goed bereikbaar. Als ik een vraag heb, dan wordt daar direct op gereageerd. Welkomgevoel. Kennis delen. Er wordt tijd genomen als ik ergens een vraag over heb.

BUSINESS = PLEASURE
Met dank aan www.timlips.nl