Full management support Flynth adviseurs & accountants
What’s in the name? Handelsnamen en merken

12 januari 2018

Stel u bent net gestart met een nieuwe onderneming of u heeft al enige tijd geleden een mooi product of dienst op de markt gebracht, met een bijbehorende unieke (bedrijfs)naam en misschien wel een flitsend logo. Bent u op de hoogte van de mogelijke bescherming van de naam en het logo? En wat als iemand gebruik maakt van een naam die veel gelijkenis vertoont met de naam van uw onderneming?

Full Management Support heeft ruime ervaring op het gebied van handelsnaambescherming en merkregistratie en –bescherming. Full Management Support werkt samen met verschillende partners in merkregistratie- en bescherming en wij begeleiden u graag bij de registratie van uw merk.

Handelsnaam

Het handelsnaamrecht beschermt de door u gekozen naam voor uw bedrijf. Maar hoe verkrijgt u een handelsnaam? Vrij eenvoudig! Wanneer u een onderneming start en een naam gebruikt, ontstaat er een handelsnaam door het feitelijke gebruik van die naam in (een gebied in) Nederland. Een inschrijving van uw onderneming bij de Kamer van Koophandel draagt hierin bij, maar is geen vereiste. Het gebruik bestaat ook als u de naam gebruikt als aanduiding van uw bedrijf op bijvoorbeeld uw website of briefpapier.

Bescherming handelsnaam
De houder van een handelsnaam kan het latere gebruik van (nagenoeg) gelijke jongere handelsnamen verbieden. Deze mogelijkheid bestaat enkel voor het gebied waar u met uw handelsnaam bekendheid geniet én binnen dezelfde branche. Er moet sprake zijn van verwarring. Dat wil zeggen dat het publiek de twee bedrijven niet goed meer uit elkaar kan houden en misschien zelfs denkt dat ze bij bedrijf X iets kopen, terwijl ze in werkelijkheid bij bedrijf Y hun aankoop doen.

Op basis van uw handelsnaam is het enkel mogelijk om op te treden tegen andere ondernemingen in de regio waar u met uw naam bekendheid geniet. Kortom: de bescherming op basis van het handelsnaamrecht is beperkt. De oplossing: het registeren van een merk.

Merkregistratie

Wanneer u een unieke en niet beschrijvende naam heeft bedacht voor uw product, dienst of onderneming, dan is het mogelijk om deze naam te registreren als merk. Daarnaast is het mogelijk om uw logo te registreren als beeldmerk als dit onderscheidend is.

De registratie van uw woord- en/of beeldmerk is noodzakelijk voor merkbescherming op basis van het merkrecht. U verkrijgt door een registratie van uw merk het exclusieve recht om het merk te gebruiken binnen een bepaald gebied. Het geeft u handvatten om op te treden tegen derden die uw merk of een overeenstemmend merk/logo gebruiken of misbruiken.

Om een merk te kunnen registratie is één van de belangrijkste vereisten dat het merk een onderscheidend vermogen heeft. Het merk heeft geen onderscheidend vermogen als het merk de producten of diensten beschrijft. Een voorbeeld hiervan is het fictieve merk “De witte telefoon”.

Om te voorkomen dat u tegen problemen aanloopt tijdens de registratie, is het aan te raden om vooraf aan de registratie een merkonderzoek te laten uitvoeren. Zodoende krijgt u antwoord op de vraag of het merk al bestaat.

Daarnaast is het goed om na te denken over voor welke producten of diensten u uw merk wilt registreren. Er bestaan verschillende klassen voor de verschillende soorten met elkaar verwante producten en diensten, veelal per branche. U kunt er ook voor kiezen om uw merk in meerdere klassen te registreren als uw producten of diensten onder meerdere klassen vallen.

Verder is het goed om na te denken over de gebieden waarbinnen u uw merk wilt beschermen: Benelux, Europa of internationaal (ook buiten Europa, waarbij specifieke landen kunnen worden gekozen).

Een aanvraag voor de registratie van een merk start meestal met een registratie van het merk in de Benelux in 1 – 3 klassen. Deze registratie kan vervolgens op een later tijdstip worden uitgebreid naar Europa of internationaal.

Bescherming merk
Gefeliciteerd, na enige tijd is de registratie van uw merk een feit! Deze registratie geeft u de zekerheid dat uw merk maximaal is beschermd, niet alleen in de regio waar u met uw naam bekendheid geniet, maar in het hele gebied waarvoor uw merk is geregistreerd. Wel is het van belang om uw merk actief te verdedigen. Er worden iedere dag vele merken geregistreerd, waarbij de mogelijkheid bestaat dat er inbreuk wordt gemaakt op uw merkrechten. Dit soort kwesties dienen gesignaleerd en opgelost te worden.

Tot slot

Mocht u meer informatie willen over de registratie van een merk of graag via één van onze partners een merkaanvraag willen doen, neem dan gerust contact op met onze jurist Kim Janssens.

Uw contactpersoon
Kim Janssens

Lees ook